ABC Zwemdiploma's in Nederland

Alles over zwemdiploma's in Nederland

 

Optisport

www.optisport.nl


Optisport introduceert nieuwe zwemdiploma’s

 Optisport gaat zelf diploma’s uitgeven voor het zwem-ABC. De nieuwe zwemdiplomalijn dient ter vervanging van de diploma’s die door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ worden uitgegeven. De zwemdiploma’s zijn aangepast aan de verhaallijn van het Optisport zwemles concept: Zed en Sop’s Grote Onderwateravontuur. Doel van dit avontuurlijke zwemles concept is een leukere zwemles waarbij kinderen worden gestimuleerd het volledige zwemlestraject te doorlopen, want alleen met het complete zwem-ABC op zak is een kind echt veilig in het water.

 

Beëindiging samenwerking NPZ | NRZ

Optisport geeft jaarlijks ongeveer 25.000 zwemdiploma’s uit. Zwemles bij Optisport wordt gegeven volgens de uitgangspunten en eindtermen geformuleerd in de laatste BREZ 2.0 norm (Bepalingen en Richtlijnen Examenprogramma's Zwemdiploma's). De diploma-eisen voldoen daarmee aan de eisen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ (NPZ | NRZ). NPZ | NRZ wenst echter de herkenbaarheid van haar eigen diploma te handhaven. Over de inhoud van het Optisport zwemlesprogramma bestaat geen verschil van inzicht, enkel over de uitstraling van het diploma. Optisport heeft pogingen gedaan om hier in goed overleg met het NPZ | NRZ een oplossing voor te vinden maar dit is niet gelukt. Optisport zal daarom in 2015 haar eigen diploma’s uitgeven voor het zwem-ABC.

Certificering

Met samenwerkingspartners KNZB en KIWA werkt Optisport aan een nieuw certificatieschema Licentie Zwem-ABC, met de reeds bestaande eisen zoals geformuleerd in de BREZ 2.0 norm en het handboek licentie zwem-ABC als basis. Gezamenlijke doelstelling is dat met hetzelfde onderliggende kwaliteitssysteem afwijkende diplomalijnen gevoerd mogen worden. Ter bewaking van de kwaliteit van het diplomazwemmen zal toetsing plaatsvinden door Kiwa tijdens de reguliere ISO- en Veilig & Schoon audits en tijdens bezoeken aan zwemexamens. Optisport haalde in maart 2014 het ISO 9001-certificaat. Alle zwembaden van Optisport waren reeds in het bezit van het keurmerk Veilig & Schoon.

Zed en Sop’s Grote Onderwateravontuur

In het nieuwe Optisport zwemlesconcept gaan zwemleskinderen samen met de themafiguren Zed de haai en Sop de zeester gedurende het zwemlestraject op zoek naar het gezonken schip De Gouden Draek en de Scharlaken Schat. Onderweg beleven ze de leukste en spannendste avonturen. Alle avonturen staan beschreven in een paspoort dat de kinderen, samen met een prachtige schatkist, ontvangen bij de eerste zwemles. Ouders kunnen hun kinderen de verhalen uit het paspoort voorlezen en zo samen het leukste zwemlesavontuur beleven. Gaandeweg het zwemlestraject wordt de schatkist gevuld met edelstenen en worden er zegels verdiend voor in het paspoort. Als het C-diploma is behaald, is het avontuur ten einde en wacht de grootste beloning: De Reuze Robijn.

Bevorderen zwemveiligheid

            

Doel van de lancering van dit nieuwe, avontuurlijke zwemlesconcept is een leukere zwemles waarbij kinderen worden gestimuleerd het volledige zwemlestraject te doorlopen, van het A-diploma tot en met het C-diploma. De zwemdiploma’s A en B zijn de eerste waardevolle stappen in de zwemopleiding, maar wie ook zwemdiploma C heeft, is pas echt volledig ‘zwemveilig’ en heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.