ABC Zwemdiploma's in Nederland

Alles over zwemdiploma's in Nederland

 

Wat is er wettelijk geregeld?

Niets...

Hier kunnen we in eerste instantie heel duidelijk over zijn. Er is wettelijk niets vastgelegd betreffende zwemdiploma's. 

Iedere aanbieder van zwemlessen mag daarom ook zelf een diploma uitgeven. Dit diploma hoeft dus niet aan bepaalde eisen te voldoen. De meeste aanbieders van zwemles kiezen echter voor de organisaties zoals op deze site zijn vernoemd. Vanuit deze organisaties ontvangt de aangesloten zwemschool vervolgens een erkenning of certificering*. Deze organisaties controleren vervolgens of het diplomazwemmen goed gebeurt. Hoe deze organisaties dat doen lees je op deze website.


Hoe weet je nou of een diploma of zwemschool goed is? 

Dit bepaal je zelf.  Hoor je goede verhalen? Staat de manier van werken, de omgang met de kinderen je aan? Vind je de eisen van het diploma hoog genoeg? enzovoort............... Op deze site kun je (als ouder) daarom de eisen van de diploma's goed met elkaar vergelijken.


"Wij van OMO erkennen OMO" 

De opmerking dat je alleen moet zwemmen bij een (nationaal) erkende zwemschool of een gecertificeerde zwemschool komt vanuit deze organisaties en is wat ons betreft meer een marketingstunt. Het is dus niet een advies vanuit de volledige zwembadbranche en al helemaal niet vanuit de overheid.


Kamervragen

Op 28 juli 2014 zijn er kamervragen gesteld aan minister Schippers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betreffende de verschillende zwemdiploma's

Lees hier...